Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Η γνώση πρώτων βοηθειών μπορεί να σώσει μία ζωή

Η γνώση πρώτων βοηθειών μπορεί να σώσει μία ζωή

Η παροχή πρώτων βοηθειών σε ένα επείγον περιστατικό, όπως τραυματισμός, καρδιαγγειακά επεισόδια, δηλητηριάσεις, πνιγμός κ.α., είναι πολύ σημαντική ακόμη και για την επιβίωση ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τα τροχαία ατυχήματα εκτιμάται διεθνώς ότι αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου, μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. Η χώρα μας, δυστυχώς, εμφανίζει υψηλό δείκτη τροχαίων ατυχημάτων με αυξητικές μάλιστα τάσεις. Κάθε χρόνο, περίπου 2.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα και περισσότεροι από 30.000 τραυματίζονται σοβαρά, ή ελαφρά. Μελέτες έδειξαν ότι σε χώρες που υπάρχει παιδεία για την παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματίες, οι θάνατοι και οι αναπηρίες από ατυχήματα μειώνονται.

Ακολουθούν ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο:

- Tα καρδιακά επεισόδια ευθύνονται για πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως μόνο στις Η.Π.Α. Τα δύο τρίτα συμβαίνουν σε χώρους που δεν υπάρχει, ή είναι ελλιπής η παροχή πρώτων βοηθειών.

- Ο πνιγμός από την κατάποση π.χ. κόκαλου στο φαγητό, ή η κατάποση ξένου αντικειμένου στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η γνώση των κατάλληλων πρώτων βοηθειών μπορεί και σε αυτή την περίπτωση να σώσει μία ζωή.

- Η χώρα μας δυστυχώς κατέχει τον υψηλότερο αριθμό πνιγμών στη θάλασσα ετησίως στην Ευρώπη. Η γνώση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), ή «το φιλί της ζωής», όπως είναι πιο γνωστό, μπορεί όπως και στα καρδιακά επεισόδια να διπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης.


- Περίπου 46% των δηλητηριάσεων στη χώρα μας αφορούν τα παιδιά. Η σωστή πρώτη αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντική.

- Οι επιπτώσεις του αλλεργικού σοκ έρχονται σε 1-2 λεπτά από την επαφή με το αίτιο. Η γνώση για παροχή πρώτων βοηθειών και η ύπαρξη φορητού φαρμακείου, ειδικά όταν υπάρχει γνωστό ιστορικό αλλεργιών, μπορεί να σώσει μία ζωή.

- Τα περισσότερα εγκαύματα είναι ακίνδυνα αλλά είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στα εργατικά ατυχήματα με αριθμούς πάνω από 10.000 ετησίως, στις Η.Π.Α.

- Στην Ελλάδα το 86,5% των εργατικών ατυχημάτων συμβαίνουν σε άνδρες και το 13,5% σε γυναίκες. Οι εργαζόμενοι με ηλικία από 25 έως 34 ετών κατέχουν το 32,3% του συνόλου των ατυχημάτων. Τα περισσότερα ατυχήματα εντοπίζονται στα άνω και κάτω άκρα με ποσοστά 48,0% και 32,0%, αντίστοιχα. Ειδικότερα ως προς το συγκεκριμένο μέλος του σώματος υπερισχύουν τα δάχτυλα του χεριού με 24,6% και η κνήμη-γόνατο με 10,4%. Τα είδη τραύματος που κυριαρχούν είναι τα θλαστικά τραύματα και τα κατάγματα με αντίστοιχα ποσοστά 33,6% και 24,5%.

- Το 89,2% των εργατικών ατυχημάτων συνέβησαν στο χώρο της επιχείρησης, ή κατά διάρκεια της εργασίας ενώ το 13,5% ήταν τροχαία, είτε κατά τη διάρκεια της εργασίας, είτε κατά τη διαδρομή από, ή προς την εργασία.

- Στο 71,7% του συνόλου ατυχημάτων, οι πρώτες βοήθειες δόθηκαν σε νοσοκομείο. Το 26,4% νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο μετά την παροχή πρώτων βοηθειών.

Η σωστή ενημέρωση για την παροχή πρώτων βοηθειών μπορεί να βοηθήσει τον καθένα να σώσει μία ζωή.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More